Tehnologia blockchain si viitorul semnaturilor electronice

1. Introducere

Date fiind implicatiile pandemiei asupra cursului vietii profesionale, digitalizarea devine un pas inerent, urmand sa marcheze in mod decisiv urmatorii ani. Beneficiile documentelor semnate electronic in detrimentul celor pe suport de hartie sunt incontestabile (usurinta arhivarii si cautarii inregistrarilor vechi, reducerea costurilor pentru spațiul de stocare a hartiei si impactul redus asupra mediului), insa nu se poate nega faptul ca exista o serie de reticente in privinta utilizarii acestora. Cu toate acestea, viitorul propune solutii si mai avansate in privinta semnaturilor digitale la care societatea va trebui sa se adapteze in considerarea necesitatilor de securitate si incredere pe care le presupun tranzactiile.

2. Notiunea de blockchain

Tehnologia blockchain presupune existenta unui registru cu inregistrari (sau date) in continua crestere, numite blocuri, care sunt legate și securizate cu ajutorul criptografiei. Legatura dintre aceste blocuri se face prin asa-numitele „hashes”. Hash-urile nu sunt altceva decât coduri numerice care pot fi utilizate pentru a identifica datele. Acestea pot fi verificate incrucisat cu hash-urile prezente intr-un alt document. Daca cele doua hash-uri se potrivesc, inseamna ca documentul este acelasi si tranzactia poate fi sigura.

Spre deosebire de registrele tradiționale, care sunt menținute într-o locatie centralizata (chiar si sub forma digitala ca fisier pe un computer), un registru blockchain este mentinut intr-o retea de computere. Datele in sine nu sunt stocate in forma originala, ci mai degraba sub forma de „amprente digitale” criptografice. Fiecare „amprenta digitala” este complet unica si este indisolubil legata de fisierul electronic subiacent sau de datele digitale.

3. Cum functioneaza semnaturile digitale in blockchain

Avand in vedere ca orice tranzactie importanta implica exigente crescute de confidentialitate, semnaturile digitale vin in ajutorul actorilor economici. Preocuparea legata de eventuala alterare a datelor inscrise in documente este inlaturata de modul de functionare a tehnologiei.

In acest sens, registrul blockchain nu contine o copie digitala a documentelor, ci doar o asa-numita „amprenta digitala” a documentului.  Aceasta „amprenta digitala” este doar o secventa criptografica complet unica (sau „hash-ul” mentionat mai sus) care este indisolubil legata de un document sau fisier digital, ramanand in mod permanent stocata in registrul blockchain.

Dacă un document sau un fisier digital nu are aceeasi „amprenta digitala” ca si cea care este stocata permanent in registrul blockchain, documentul sau fisierul digital nu este acelasi cu originalul.

Sa ne imaginam o ipoteza in care un document trebuie semnat electronic si transmis catre o instanta de judecata. Am observat in practica o tendinta ca documentul transmis in format electronic catre instanta sa ajunga la judecator doar in format fizic. Astfel, acesta se intreaba in mod intemeiat daca transmitatorul este si titularul semnaturii electronice, creandu-se o ingreunare a dovedirii acestui aspect, dat fiind ca titularul va fi nevoit sa solicite institutiei emitatoare a semnaturii electronice un certificat. Mai mult decat atat, am observat ca exista riscul ca instanta, chiar daca pastreaza inscrisul in format electronic, sa solicite in continuare partii care a transmis un document in format electronic sa depuna dovezi privind calitatea persoanei semnatare. In cazul implementarii tehnologiei blockchain dezideratul este ca aceasta cantitate de date transmise sa poata fi verificata in baza codului numeric (sau „hash”) in cadrul registrului public aflat in reteaua de computer, direct de catre instanta ori partile intre care se transmit documente.

4. Beneficiile tehnologiei

Semnarea cu ajutorul blockchain aduce o serie de avantaje importante, printre care enumeram:

  • semnaturile digitale stocate pe un blockchain exista independent de obiectul la care se refera semnatura. Nu este nevoie de o autoritate de certificare centrala care sa ateste validitatea semnaturii;
  • semnaturile digitale nu se mai stocheaza in interiorul documentului, precum in cazul solutiilor traditionale de semnare electronica. In cazul solutiilor de pana acum, oricine ar vrea sa verifice daca un document este semnat ar trebui sa aiba acces la tot continutul documentului;
  • se pot inregistra mai multe actiuni intr-o secventa pe un blockchain. Fiecare inregistrare este legata de un caz specific, un document si o sarcina efectuata de partile implicate, creand un lant de tranzactii: o urma auditabila. Această urma poate fi apoi verificata de terti autorizati, oferind transparenta, conformitate si, cel mai important, incredere.

Articole de interes: