Legal Buzz – ICCJ: Hotărârea CNSU privind carantinarea este nulă, nefiind publicată în Monitorul Oficial

În data de 15 iunie 2021 a fost publicată în Monitorul Oficial Decizia ICCJ nr. 3479/2021 prin care instanța supremă a anulat Hotărârea nr. 9/2021 a CNSU care conținea lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea.

ICCJ a decis, pe scurt, următoarele:

DSU nu are calitate procesuală de a participa în proces;

CNSU este organ interinstituțional care are același statut juridic cu instituțiile care au concurat la formarea sa;

actele normative emise de autoritățile publice centrale trebuie publicate în M.Of., în vederea intrării lor în vigoare;

Hotărârea CNSU nu are legătură cu starea de alertă dispusă ca urmare a pandemiei Covid-19 impusă de Legea nr. 55/2020 , ci cu riscul reprezentat de situaţia epidemiologică din alte state, la care face referire Legea nr. 136/2020.

Amintim că art. 72 alin. (2) Legea nr. 55/2020 prevede ca nu sunt aplicabile o serie de dispoziții legale, printre care și art. 42 din O.U.G. nr. 21/2004 care prevede obligativitatea publicării în Monitorul Oficial a hotărârilor prin care se declară, se prelungeşte sau încetează starea de alertă, precum şi cele prin care se stabileşte aplicarea unor măsuri pe durata stării de alertă, la nivel naţional sau pe teritoriul mai multor judeţe, iar cele prin care se declară, se prelungeşte sau încetează starea de alertă, precum şi cele prin care se stabileşte aplicarea unor măsuri pe durata stării de alertă, la nivel judeţean sau al municipiului Bucureşti, se publică în Monitorul Oficial al autorităţii administrativ-teritoriale respective şi intră în vigoare la data publicării.

Prin urmare, având în vedere că Hotărârea CNSU nu a avut legătură cu starea de alertă, nu putea produce efecte art. 72 din Legea nr. 55/2020 care făcea inaplicabilă obligația de publicare a actului normativ în Monitorul Oficial.Decizi

Tags: